Joka miehen oikeudet

Lista eri vuodenaikojen tarjoamista mahdollisuuksista nauttia Suomen luonnosta on loputon. Suomalaiset jokamiehen oikeudet takaavat kaiken lisäksi sen, että metsissä ja luonnossa yleensäkin voi liikkua ilmaiseksi ja jopa ilman maanomistajan lupaa. Pohjoinen luonto on kuitenkin herkkä ja haavoittuvainen, mikä pitääkin ottaa huomioon metsäluonnossa liikkuessa. Vapaus merkitsee myös vastuuta.

Suomen luonnossa saat vapaasti liikkua jalan, hiihtäen, veneellä tai polkupyörällä. Toisten pihoissa tai viljelyksillä ei kuitenkaan ilman lupaa saa liikkua. Myös luonnonsuojelualueilla on liikkumisrajoituksia. Moottoriajoneuvoilla et saa maastossa ajella.

Lyhytaikainen, eli muutaman yön kestävä leiriytyminen on myös jokamiehen oikeus. Nuotion tai muun avotulen saa sytyttää kuitenkin vain maanomistajan luvalla ja edellyttäen, että alueella ei ole voimassa metsäpalovaroitus.

Sieniä, marjoja ja rauhoittamattomia kukkia saat myöskin kerätä sieltä, missä jokamiehen oikeuksien nojalla voit liikkuakin.

Onkiminen ja pilkkiminen järvillä ja lammilla on vapaata kaikille, jollei sitä jostain syystä ole juuri kyseisellä paikalla kielletty. Onkiminen ei tarkoita virvelöintiä tai uistelua, vaan perinteistä mato-ongintaa. Muuhun kalastukseen pitää 18-64 -vuotiaitten lunastaa kalastuskortti. Metsästys ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan sitä varten pitää suorittaa metsästäjätutkinto.

Eräs perussääntö suomalaisessa eräretkeilyssä on pyrkimys liikkua ja toimia luonnossa niin, että siitä ei jää mitään jälkiä eikä aiheudu häiriötä ihmisille eikä eläimille.

1. Älä siis häiritse eläimiä äläkä vahingoita turhaan kasveja
2. Siivoa aina jälkesi
3. Tuo roskat pois maastosta
4. Älä metelöi turhaan metsässä

Tuomo Pispa, MKJ