Olkitontut

Tarvitset:
Rukiin olkia
Rukiin, vehnän ja kauran tähkiä
Pumpuli- ja pellavalankaa
Askarteluhuopaa
Puukuulia, halkaisija 10 mm

Tonttu
Liota olkia vedessä n. tunnin ajan. Tee 30 cm pitkä ja 5-6 cm halkaisijaltaan oleva olkikimppu tontun vartaloa varten ja sido kimppu yhteen pumpulilangalla kaulan kohdalta. Tee käsivarret solmimalla päistä yhteen 20 n. 18 cm pituista kortta.

Jaa vartalokimppu keskeltä kahtia ja pujota käsivarret raosta. Sido vartalo-oljet tiukasti yhteen käsivarsien alta. Taivuta kädet haluamaasi asentoon apulankojen avulla. Poista apulangat myöhemmin, kun oljet ovat kuivuneet. Jaa vartalokimppu jälleen kahtia niin, että siitä muodostuu jalat. Taivuta nilkat ja tee jalkaterät. Sido jalkaterien oljet yhteen.

Tee takkia varten kaksi n. 30 cm pitkää olkinippua. Taita niput keskeltä kahtia ja sijoita taitoskohta olkapäiksi. Sido korret kiinni vyötärölle ja levitä korret tasaisesti.

Anna olkien kuivua täysin kuiviksi. Ota pois apulangat ja tee uudet sidokset uudella langalla.
Liimaa puuhelmi nenäksi ja askarteluhuovasta tehty tonttulakki päähän.
Tee tontulle parta työntämällä rukiintähkiä leuan alle. Tähkistä saat myös sauvan tontun käteen.

Tonttumuori
Tee tonttumuorin vartalo samalla tavalla kuin tontunkin, mutta älä jaa olkia jaloiksi. Järjestä korret vyötäröstä alaspäin tasaiseksi hameeksi.

Tee tähkäpäisistä korsista neljä kimppua ja sido ne korsipäistä yhteen. Sido kimput vyötärölle niin, että kimppujen päät muodostavat tonttumuorille olkapäät.

Tee tonttumuorille oljista sukkapuikot ja laita niiden päälle puolivalmis neule. Pyöritä lankaa tontun käsien ympärille ja yhdistä lanka tonttumuorin neuleeseen.

Pysselidéer
Päivitetty: 09.01.08
-->