Totempålar

Fiender har aldrig bundits vid totempålar som i indianböckernas värld. Inte heller dansade man runt totempålar.

Forma totempålens stomme och alla andra delar utom vingarna av hönsgaller. Av pålarna på bilden är den högsta 150 cm och den lägsta 85 cm.

Beklä hönsnätet med pappersremsor och tapeklister. Vanliga dagstidningar duger bra. Låt pappret torka ordentligt.

Gör vingar av stadig kartong och limma fast dem på pålen. Förstärk fogarna med pappersremsor och tapeklister. Andra detaljer klistras fast på pålen på samma sätt. Låt torka ordentligt.

Måla först bottenfärgen och därefter mönster. Lacka till sist pålen med blank lack.

Vad är en totempåle?
Binder man fångar vid den? Dansar man krigsdans runt den? Är den en sorts regngud eller ska den skrämma iväg onda andar? Totempålen är inget av detta! Den är inte ett tortyrredskap, den föreställer inte några gudar och inte dansar någon kring den heller.
Ordet totem betyder skyddsdjur eller släkting. Totemism är ett symboliskt förhållande mellan olika företeelser i naturen, till exempel mellan djur, människor, växter och himlakroppar. Skillnader som finns i naturen står för skillnader mellan grupper av människor. När en nordvästkustindian säger "jag är en späckhuggare" betyder det att han tillhör en släktgrupp som har en mytologisk relation till en späckhuggare. På hans släktgrupps totempåle finns en späckhuggare som symbol för hans identitet. Det är hans släktvapen.
Indianerna längs Amerikas nordvästra kust kallas ofta "Totempålarnas folk" och det är bara här som totempålarna hör hemma. De tillverkade 10–15 meter höga totempålar.
År 1884 infördes en lag, som förbjöd indianerna att utöva sin religion, att hålla traditionella fester och ceremonier, och att tillverka totempålar.

Källa: Etnografiska muséet, Stockholm
Askartelulehti 96, Sinooperi
Uppdaterat: 19.12.07
-->