Appelsiininkuorista kuusenkoristeiksi

Appelsiinistä on moneksi! Lisäksi että se on herkullinen hedelmä, voi sen kuorista tehdä myös suhteellisen helposti kauniita koristeita. Kauniin värinsä puolesta appelsiinikoristeet sopivat jouluun ja niitä voikin ripustella vaikka joulukuusen oksille.

Tarvikkeet:

  • Appelsiinejä
  • Terävä veitsi
  • Luonnonniintä tmv. ripustamiseen
  • Puuhelmiä (ei välttämätön)

Valitse kaupasta kaunispintaisia appelsiinejä. Pese appelsiinien pinta huolellisesti harjalla ja lämpimällä vedellä. Tee kuoreen neljä hedelmänlihaan asti yltävää viiltoa ja irrota kuoret varovasti. Herkuttele appelsiinilohkoilla askartelun lomassa. Ohenna kuorien valkoista kerrosta tarvittaessa varovasti terävällä veitsellä. Leikkaa saksilla tai terävällä veitsellä kuorista haluamiasi kuvioita, esimerkiksi tähtiä ja sydämiä. Tee kuvioihin tarvittavat ripustusreiät.

Asettele kuorikuviot tasaiselle alustalle kuivumaan ja kääntele kuvioita tasaisin väliajoin liiallisen käpristymisen estämiseksi. Anna kuvioiden kuivua huoneilmassa useita päiviä, kunnes ne ovat täysin kuivia. Kuorikuviot voi kuivattaa myös kotiuunissa. Laita kuorikuviot uuniritilälle ja säädä uuni 50 asteeseen. Jätä uuninluukku hieman raolleen. Kääntele ja suorista appelsiininkuorikuvioita tasaisin väliajoin liiallisen käpristymisen estämiseksi.

Kun kuorikuviot ovat kuivuneet muutaman tunnin, aseta tasapohjainen lasinen uuninkestävä astia (esimerkiksi lasinen piirakkavuoka) kuorikoristeiden päälle, jotta ne eivät käpristy lämmön vaikutuksesta liikaa. Anna kuorikuvioiden olla uunissa niin kauan, että ne ovat täysin kuivia. Kuorikuvioiden kuivumiseen kuluu useampi tunti uunissa. Huomioi myös, että appelsiinien koko, laatu ja kuoren paksuus vaikuttavat kuorikuvioiden ”kuivumiskäyttäytymiseen”.

Sido koristeisiin ripustuslanka tai yhdistä koristeet luonnonniinen avulla ”ketjuksi”.

Lähde: Taikalehti / Anu Turu
Päivitetty: 23.11.09
-->