Karhu

Täysikasvuinen karhu voi painaa 300 kg. Koostaan huolimatta se on erittäin notkea ja kiipeää hyvin puissa.

Suurin karhukanta on itärajalla ja Lapissa, mutta karhuja on myös Etelä-Suomessa. Yleensä karhut välttävät ihmisiä. Karhu liikkuu vain öisin ja hämärässä. Talvella se nukkuu talviunta. Jos kohtaat karhun…

Karhu pariutuu kesäkuussa ja silloin urokset mittelevät keskenään. Tiineysaika vaihtelee 6,5 ja 9 kuukauden välillä. Tammi-helmikuussa emo synnyttää 1–4 pentua talvipesässään. Pennut seuraavat emoa tavallisesti seuraavan vuoden touko-kesäkuuhun.

Karhu on kaikkiruokainen. Se syö marjoja, viljaa, kalaa, hyönteisiä, lintuja, nisäkkäitä ja haaskoja. Karhu voi tappaa aikuisen hirven. Karhun saaliilla on voimakkaita repimis- ja raapimismerkkejä varsinkin takaosassa. Se tappaa saaliinsa puremalla kurkkuun tai hartioihin sekä vääntämällä saaliseläimeltä niskat nurin. Karhu peittää saaliin huolellisesti ja vahtii raatoa tai palaa sille usein.

Karhu on rauhoitettu, mutta voidaan metsästää poikkeustapauksissa ellei muuta tyydyttävää ratkaisua ole.

Vuosittain metsästetään 60–90 karhua. Karhua metsästetään Suomessa poronhoitoalueella kiintiömetsästyksenä ja muualla maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä erityisluvalla alueellisten kiintiöiden pohjalta.

Tässä kymmenen kohdan ohjeet jos kohtaat karhun.

Luvat
Metsästyskortin lisäksi tarvitaan oikeus metsästää alueella sekä pyyntiluvat myönnetylle saalismäärälle. Pyyntiluvan myöntää riistanhoitopiiri.

Päivitetty: 13.12.07
-->