Baka barkbröd

Den bästa tiden för barkning är på våren under savstigningen. Barken runt stammen indelas i 50 cm långa avsnitt, som klyvs på längden. Därefter kan de avlånga bitarna lösgöras med t.ex. ett stämjärn. Det lönar sig att först avlägsna den grova barken nertill på stammen med t.ex. en yxa.

Från de avlånga barkbitarna drar man loss savslingorna, dvs. skiljer åt ytterbarken och savlagret (innerbarken). Savslingorna ska ännu rensas på bark och kåda. I nästa skede ska savslingorna torkas. Förr var det vanligt att man först soltorkade dem och sedan rostade dem i ugnen tills de blev rostbruna.

De torra, rostbruna savslingorna ska därefter krossas. Kvarnen på en matberedare är ypperlig, men en mortel duger också. Oftast behöver mjölet ännu finfördelas med t.ex. en handkvarn, för att duga till bak-ning.

Recept: 0,5 l mjölk 4 dl barkmjöl 3 dl annat mjöl, t.ex. rågmjöl, kornmjöl, vetemjöl eller blandning av dessa 1 tsk salt

Värm upp mjölken och tillsätt allt annat mjöl utom barkmjölet. Låt blandningen svälla tills mjölken kallnat. Tillsätt barkmjöl och salt och knåda degen. Degen bakas ut till en centimeter tjocka bröd, som är 15–25 cm i diameter. Bröden gräddas genast i het ugn. Brödet är godast när det är nyssuttaget från ugnen.

Gerd Mattsson-Turku, Tapio


Uppdaterat: 13.11.07
-->