Halmtomtar

Du behöver:
Halm av råg
Ax av råg, vete och havre
Bomulls- och linnetråd
Hobbyfilt
Träpärlor, diam. 10 mm

Tomte
Blöt halmen i vatten ca 1 timme. Gör ett 30 cm långt och i diameter 5-6 cm tjockt knippe av halmen för tomtens kropp och bind knippet samman med bomullstråd vid halsen. Knyt samman 20 st ca. 18 cm långa halmstrån i båda ändorna till armar.

Dela kroppsbunten i två delar och trä in armarna mellan dessa delar. Spänn fast kroppshalmen under armarna med tråd. Böj armarna i den ställning du vill ha dem och knyt fast dem med en hjälptråd som avlägsnas då halmen har torkat.
Dela kroppsbunten igen i två delar till ben och bind dem vid vristerna. Vik därefter halmens ändor till fötter och bind knippena.

Gör två knippen av ca. 30 cm långa halmstrån till rocken. Vik knippena dubbla på mitten och placera dem över axlarna så att vikningen blir vid axlarna. Bind fast halmstråna tätt intill kroppen vid midjan och placera ut halmstråna jämnt.

Låt halmstråna torkat ordentligt. Ta bort hjälptrådarna och spänn alla knytställen med ny tråd. Limma en träpärla till näsa och en tomteluva av hobbyfilt på huvidet.
Gör tomtens skägg genom att trä in rågax mellan halmstråna under hakan. Gör en stav av havrestrån med ax och fäst den i tomtens hand.

Tomtemor
Gör tomtemors kropp på samma sätt som tomtens, men dela inte halmstråna till ben. Arrangera halmstråna från midjan neråt till en jämn kjol.

Gör fyra knippen av havrestrån med ax och bind ihop dem vid ändan som inte har ax. Knyt knippena i kors vid midjan på fram- och baksidan så att ändorna utan ax räcks till axlarna. Gör strumpstickor av halm åt tomtemor och trä en halvfärdig stickning på dem. Linda garn runt tomtens händer och sammankoppla det med tomtemors stickning.

Pysselidéer 4/94
Uppdaterat: 08.01.08
-->