Julgransprydnader av apelsinskal

Apelsiner kan användas till mycket. Förutom att de är goda att äta så är det rätt så enkelt att göra julprydnader av skalen.

Du behöver:

  • apelsiner
  • en vass kniv
  • ofärgade bastsnören eller motsvarande för upphängning
  • träpärlor (kan lämnas bort)

Välj i affären ut apelsiner som har jämna och vackra skal. Tvätta apelsinerna noggrant med borste och varmt vatten. Skär med en vass kniv fyra snitt i skalet, som når ner till fruktköttet. Ta försiktigt loss skalet. Apelsinklyftorna kan du äta som mellanmål.

Om det vita skiktet på insidan av skalet är tjockt kan du skära bort lite med en vass kniv. Klipp med en sax ut figurer ur skalen, t.ex. stjärnor och hjärtan. Du kan också skära ut figurerna med en vass kniv. Gör hål för upphängningstråden.

Placera figurerna på ett plant underlag för att torka. Vänd dem med jämna mellan rum så att de inte rullar ihop sig för mycket. Låt dem torka i rumstemperatur flera dagar tills de känns torra. Du kan också torka dem i ugnen. Placera figurerna på ett ugnsgaller och sätt ugnens temperatur på 50 grader. Låt ugnsluckan vara lite på glänt. Vänd och räta ut skalen med jämna mellanrum så att de inte rullar ihop sig för mycket.

När figurerna har torkat några timmar i ugnen, kan du placera en ugnsfast glasform med slät botten ovanpå dem, så att de inte rullar ihop sig alltför mycket av värmen. Låt dem vara i ugnen tills de är helt torra (det tar flera timmar).

Figurernas storlek och apelsinskalets tjocklek inverkar på hur de ”uppför sig” under torkningen. Fäst en upphängsningstråd i figurerna eller förena dem till en girland med ofärgat bastsnöre.

Källa: Taikalehti, Anu Turu
Uppdaterat: 23.11.09
-->