Förberedelser och utrustning för vandringar

Vandring betyder att man en längre tid är långt borta från civilisationen. En noggrann planering är därför en grundförutsättning för att vandringen ska lyckas.
Det gäller att först av allt välja ett vandringsalternativ bland till exempel våra nationalparker.
Sen är det bara att börja förbereda sig inför resan. Kartan, maten, utrustningen, och säkerheten bör vara under kontroll innan man ger sig av.

  • Karta
  • Mat
  • Utrustning
  • Säkerhet

Kartan

Skaffa en bra karta över området!
Med hjälp av kartan kan du bedöma hur avancerad terrängen är och hur många kilometer du kommer att klara av att gå på en dag.
När du planerat dagsetapperna kan du börja fundera på mat och övrig utrustning.

Maten

En vandring som räcker ett par tre dagar kräver inte alltför mycket matplanering. Vid längre fjällvandringar däremot (12-14 dagar) bär du all den mat du kommer att äta.
Då gäller det gäller att fundera ut en bra meny, som är mättande, näringsrik och också lätt att bära. Torkat kött är ett bra alternativ. 1 kilo torkat nötfärs väger ca 4- 5 hg. Torkat kött kan köpas färdigt. Du kan också torka köttet själv.
Maten kan med fördel delas upp i färdiga portioner. Det innebär att varje dags matportion har sin påse.
Vatten är det onödigt att bära på. Vattenflaskan fyller man på när man kommer till rinnande vatten. Rutten ska du planera så att du har tillgång till rinnande vatten med jämna mellanrum.

Utrustningen

På en längre vandring består utrustningen av kläder, tält och annan utrustning. Tumregeln är att tung utrustning ska stuvas långt upp och närmast ryggen för bästa balans och avlastning.
Maximalt orkar en människa bära högst en tredjedel av sin vikt. På en längre vandringstur får man räkna med att packningen väger omkring 25 kg.
Ställ frågan “behöver jag verkligen dethär?” När du packar.
Ryggsäckens innehåll varierar beroende på om man tänkt sig gå på en stugtur eller på en tälttur.
Kängorna och tältet är viktiga, dem lönar det sig att satsa på. Kängorna skall vara höga för ökad stabilitet.
Tältet ska stå stadigt och vara lätt att få upp. Tältet ska också vara lätt att bära. För dem som ger sig ut i fjällen vintertid ställs speciellt hög krav på tält och sovsäck.
Fältköket är också viktigt. Ett av de kända metanolköken är triangia, ett bra brukskök som lämpar sig väl till de flesta förhållanden. Gaskök är ett annat alternativ, de är lätta och tar liten plats.
Det gäller också att ha rätt ryggsäck. För en 1 veckas vandring räcker en 70 liters ryggsäck, på vintern en 80 liters ryggsäck. Ryggsäcken ska lämpa sig för alla väderförhållanden under vandringen.

Uppdaterat: 18.09.08
Finlands skogar är utmärkta
mål för längre och kortare vandringar.
-->