Peittaus ja värjäys

Peittausaineena käytetään alunaa ja viinikiveä. Aluna on kalium-alumiiniyhdiste ja viinikivi kaliumyhdiste. Molempia kemikaaleja saa apteekista. 100 grammaa alunaa maksaa noin 1,50 euroa ja 100 grammaa viinikiveä noin 5,20 euroa.

100 grammalle lankaa tarvitaan 20 grammaa alunaa ja 5 grammaa viinikiveä, jota annetaan liueta kylmässä vedessä ruostumattomassa teräskattilassa (4-5 litraa vettä/100 grammaa lankaa). Kun kemikaalit ovat liuenneet, seos kuumennetaan 85-90 asteeseen, jonka jälkeen lisätään langat.

Anna hautua 85-90 asteessa noin tunnin. Nosta langat pois, kun vesi vielä on kuumaa. Purista vesi pois langoista ja laita langat muoviämpäriin odottamaan värjäystä.


Värjäys
Laita kasviaineet kylmään veteen ja kiehauta varovasti. Sekoita huolellisesti.

Lisää langat. Ne saavat hautua, kunnes ne ovat toivotunvärisiä, noin tunnin. Muista, että lanka vaalenee hieman kuivuessaan. Lanka saa viilentyä värihauteessa.

Nosta langat ylös, purista ylimääräinen vesi pois, pese ja huuhtele haalealla puhtaalla vedellä. Voit käyttää etikkaa viimeisessä huuhteluvedessä. Nosta langat kuivumaan, mutta ei suoraan auringonvaloon.

Gerd Mattsson-Turku, Tapio
Päivitetty: 15.11.07
-->