Tillred mat på glöd

Brasan ska tändas på i god tid innan matlagningen ska påbörjas, då det är glöden som ska användas för att tillreda maten.

Potatis
Potatisar kan läggas direkt på glöden. Efter ungegfär en halv timme är de färdiga. Det förkolnade skalet skärs bort och sedan är potatisarna klara att ätas.

Koka ägg på pinne
Stick små hål i äggets båda ändar. Trä försiktigt en tunn pinne genom hålen och ägget. Efter tio minuter över glöden är ägget färdigkokt.

Stekta bananer

  • Skala en banan och dela den på mitten. Häll lite smält smör över bananen och rulla den i lite socker. Stick ett grillspett genom bananen och håll det över glöden tills sockret är ljusbrunt.
  • Lägg bananerna med skal och allt i glöden och täck dem med aska. Vänta ca 4 minuter och lyft bananerna på tallrikar. Låt dra en stund. Klyv bananerna, strö socker och kanel eller chokladkross på. Ät bananerna med sked.

Mat på pinne
Trä ca 1 cm tjocka skivor av t.ex. lök, kött, korv, potatis, äpple, aubergine och squasch på en pinne. Grilla över glöden.

Fisk i tidningspapper

 
  • Rensa fisken, salta och krydda efter smak.
  • Linda in fisken i vått smörpapper. Linda ytterligare två genomblöta dagstidningar runt fisken.
  • Lägg paketet på glöden. Fisken är färdig efter 30–40 minuter. Vänd paketet efter halva tiden.

Glödstekta äppel
Gammal, traditionell lägermat. Lägg äpplena på glöden och låt dem stekas tills de är bruna. Ta bort skalen innan ni äter äpplena. Till äpplena kan man ha vaniljsås, som man tillreder på platsen av påspulver eller som man har lagat på förhand och tagit med i t.ex. en saftdunk. Man kan också strö socker och kanel på äpplena.

Gerd Mattsson-Turku, Tapio
Uppdaterat: 12.05.10
-->