Baka bröd i gryta

En gryta med tättslutande lock och sand i bottnen, som sätts på öppen eld, fungerar som en ugn. Sanden jämnar ut värmen. Om elden är mycket het kan sanden blir för varm så att grytans botten smälter. Därför är det viktigt att ha grytan under uppsikt under gräddningen.

Blanda de torra ingredienserna till brödet i köket och ta dem i en påse till skogen. Vätskan som behövs till degen tas med i en flaska.

Örter från naturen kan användas som kryddor i brödet. Läs mera >>.

Häll fin sand i bottnen på grytan, sandlagret bör vara minst 1,5 cm tjockt. Placera bakplåtspapper ovanpå sanden så att det täcker sanden och går lite upp längs grytans sidor.

Sätt den jästa degen i grytan och låt den jäsa ytterligare en halv timme med locket på. Placera därefter grytan på elden/glöden. Det bör finnas tillräckligt med glöd, ett minst 5 cm tjockt lager.

Efter 10–15 minuter ska du kolla brödet, så att det inte har för lite eller för mycket värme. Om brödet ännu har degkonsistens, så får det inte tillräckligt med värme. Sätt mera ved i brasan.
Om det luktar bränt eller om brödet är mycket mörkt har det för hett. Då kan du hälla lite vatten på glöden eller sprida ut glöden.

Vänd grytan 180 grader efter 15 minuter så att brödet blir jämnt gräddat på alla sidor.

Efter ca. 30 minuter är brödet färdigt. Ta bort grytan från elden och vänta 5–10 minuter innan du stjälper ut brödet.

Källa: Skoven i Skolen, Danmark
Gerd Mattsson-Turku, Tapio

Uppdaterat: 14.11.07
-->