Tarhoille ja kerhoille

Tässä saat vinkkejä, mitä voit tehdä lasten kanssa luonnossa, askarteluideoita, joita voit soveltaa sekä sisällä että ulkona sekä esimerkkejä hauskoista leikeistä.
Osa materiaalista on tarkoitettu taustatiedoksi ohjaajille. Muu materiaali tarjoaa vinkkejä ja inspiraatiota.
Muista myös nauttia ja tutkia luontoa lasten tasolla. Ohjaajana olet esikuva, myös metsässä. Anna lasten tuntea olonsa turvalliseksi.

Metsäankka

Tämä satukirja kertoo lapsille, miten puusta syntyy lautoja ja miten laudoista tehdään puulelu, Metsäankka.
Avaa ja tulosta satu (pdf)

Puun vuosi – Puujumppa

Usein emme tule ajatelleeksi, että puut ovat eläviä, aivan kuin me ihmisetkin. Ne syövät ja juovat, hengittävät ja lisääntyvät. Ne tekevät kaiken tämän vain hieman eri tavalla kuin me. Me tarvitsemme puita ja puut tarvitsevat meitä. Oheisen puujumpan avulla opimme, miten puu elää elämäänsä keväästä syksyyn. Leikimme, että olemme puita.
Avaa ja tulosta satu (pdf)

Pinus ja Paavo

Satukirja kertoo lapsille, miten suuret puut ovat aloittaneet elämänsä pieninä taimena. Seurataan, mitä vaiheita metsän puut käyvät läpi ennen kuin niistä tulee isoja, uljaita puita, joiden kävyistä putoaa siemeniä, joista syntyy uusia taimia.
Puut ja metsä muodostavat jatkuvasti uudistuvan kiertokulun.
Avaa ja tulosta satu (.pdf)

Kartonki-Aino

Satukirja kertoo lapsille, miten maitopurkki tehdään. Satu alkaa metsässä, jossa kaadetaan puita maitopurkin raaka-aineeksi.
Satu päättyy valmiiseen maitopurkin keittiön pöydällä.
Avaa ja tulosta satu (pdf)

Olli Oravainen ja Mari Muurahainen

Upeasti kuvitetussa sadussa Olli Oravainen tapaa Mari Muurahaisen. Tarina koostuu neljästä osasta, joissa tutustumme mm. hyönteisiin, muurahaisten yhteiskuntaan, pesään sekä elinkaareen.
Materiaaliin >>

Tapahtuipa Mäntylässä

“Tapahtuipa Mäntylässä” sisältää neljä satua, joiden aiheet ovat kullekin vuodenajalle ominaisia. Sadun pohjalta voi tehdä myös roolileikkejä. Koko aineiston voi myös tulostaa omaksi väritys- ja piirrosvihkoksi.
Vaari Oravaisen sivuilta löytyy laulu-, leikki- ja askarteluvinkkejä sekä oheislukemistoa.
Materiaaliin >>

Gerd Mattsson-Turku, Tapio
Päivitetty: 13.10.10
-->