För lekis och eftis

Det här materialet kan fungera som stöd i din verksamhet med barnen. Här får du många idéer på vad du kan göra med barnen i naturen, tips på pyssel ni kan göra tillsammans både inne och ute samt exempel på roliga lekar utomhus.

En del av materialet är avsett som bakgrundskunskap för er som ledare. Från det övriga får ni tips och inspiration. Kom även ihåg att njuta och undersöka naturen på barnens nivå.

Skogsankan
Den här sagoboken berättar för barn hur man av stora träd gör bräder som sedan kan användas för att tillverka en träleksak, Skogsankan.
Öppna och skriv ut sagoboken (pdf)

Trädets år
Vi kommer inte alltid att tänka på att träd är levande varelser, precis som vi människor. De äter och dricker, andas och förökar sig. De gör det bara på ett lite annorlunda sätt än vi människor. Vi behöver träden och de behöver oss. Den här sagan lär oss hur ett träd lever sitt liv från vår till höst.
Öppna och skriv ut sagan (pdf)

Pinus och Konrad
Den här sagoboken berättar för barn hur stora träd har börjat sitt liv som små plantor och vilka faser träden i en skog genomgår innan de är stora, ståtliga träd från vars kottar det faller frö som ger upphov till nya trädplantor.
Träden och skogen utgör ett kretslopp som ständigt förnyas.
Öppna och skriv ut sagoboken (pdf)

Kartong-Agnes
Den här sagoboken berättar hur en mjölkförpackning blir till. Agnes följer med hela kedjan från skogen, via pappersbruket och hem till köket där mjölkburken står på bordet.
Öppna och skriv ut sagoboken (pdf)

Gerd Mattsson-Turku, Tapio

Uppdaterat: 14.10.10
-->